Viser arkivet for desember, 2011

Ku à la lumpur

Traktkantareller kan brukes til så mangt

Når jeg er borte hjemmefra, bestiller ungene middagsretter som de ikke pleier å få fra meg, så som taco, som alle unger ser ut til å elske. Så hva gjør man da? Slår tilbake ved å gjøre det litt mer mer trad, kanskje? Vi bruker altså norske lomper og kjøttdeig — og egenplukket sopp. Kjøttdeigkvaliteten kan være litt opp og ned. Mye ned, dessverre, med tilsatt salt og vann, men den som føler for det, kan kverne selv. Ellers kan man kjøpe karbonadedeig, som i tillegg til å ha lavere fettinnhold (forsåvidt irrelevant her) gir litt større sjanse for å ende opp med rent kjøtt. Og forresten: Du vet vel at det stort sett er ku i storfekjøtt, ikke okse? Det er ikke noe galt i det. Det er bare så komisk med alle disse transekuene som poserer som okse bare fordi godtroende forbrukere får tenning av det. Nok om det.

Ta frem to panner, titankjeler e.l. og stek kjøttdeig i den ene og skivet løk i den andre (slik sparer vi tid). Vi bruker olje, siden markedsregulatoren sover på jobben. Løken stekes på ikke for sterk varme til den karamelliseres og blir søt og bløt. Når tiden nærmer seg, har du i en god porsjon traktkantareller. Når de er passe varmebehandlet, kan du tilsette kjøttdeigen fra den andre pannen/kjelen. Smak til med salt og pepper eller lag en luksusvariant med dijonsennep og fløte, som da får koke med en liten stund til passe konsistens. Det går også an å variere med forskjellig krydring og andre typer kjøttdeig eller sopp — eller for den saks skyld andre tilsetninger.

Dette rulles i lomper og serveres slik det er. Du kan eventuelt tilsette revet ost for å gjøre det mer tacoaktig (litt vellagret jarlsberg?) — eller du kan skjære av noen småbiter med kniv hvis du er like lat som meg.

Den samme greia kan serveres på en butterdeigkake istedenfor i lompe. Da må du ta platene ut av fryseren i tide og skru på ovnen. Kjevle til porsjonsstykker av butterdeig og stikk masse hull med gaffel i midtområdet der kjøttdeigblandingen skal ligge. Da hever butterdeigen seg rundt og danner en kant. Sleng eventuelt en tynn skive ost på toppen og stek på relativt sterk varme i ovnen til det er ferdig. (Kjøttdeigblandingen kan gjerne varmebehandles litt kortere i første trinn hvis du lager dette.) Dette blir en kjekk liten forrett som kan serveres med en salat med sennepsvinaigrette: Der det er noe søtt, bør det også være noe skarpt som bryter.