Stor sopp.

Denne står ikke i boka mi om sikre sopper. Mener jeg har hørt at den kan spises.

Ser noen ganger ut som et fint skjold.ca 20cm+.Er den spiselig tro??

Vist 1039 gonger. Følgt av 3 personar.

Kommentarar

Den het tidligere storskjellpigg. Nå er den delt opp i granskjellpigg og furuskjellpigg. Den er nylig oppgraddert til spiselig, det anbefales å holde seg til små og unge eksemplarer. Dessuten er den mye brukt til soppsoya. Jeg har ikke prøvd den selv, men hørte nylig en som prøvde den for første gang som mente hatten var god, men stilken var helt forferdelig.

Takk Sofie,du er en ekspert.Tror jeg ligger litt lavt i lyngen..foreløpig. Soppsoya var ukjent for meg.Mye traktekantarell her nå,bla.

Ekspert er jeg definitivt ikke. Bare en veldig ivrig amatør;)

Soppsoya er nesten som soyasaus, men altså laget på sopp istede for soyabønner. Soppen saltes, settes unna ei stund (dager) så den kan lake seg og lukte vondt i fred, før det siles og kokes opp med sukker og litt forskjellig. Gir smakfulle dråper til sauser, supper etc.

Traktkantareller er safe og gode hvis man ser hva man plukker. Var en tur i Enebakk i dag. Mye av dem her også. Og så store og fine de er nå:) Fant litt annet også. Det ser ut som det er slutt for de sorte trompetene. Mindre av mange av de andre artene også, men det var fortsatt mulig å finne både kantareller og piggsopp bl.a. Og så er musserongene kommet igang endelig. Det gleder jeg meg til:) Kan noen av dem, men der har jeg virkelig mye å lære enda.

Skjønner,jeg kan 4 spiselig,og føler meg fornøyd med det,særlig med de som bare kan fluesopp osv.Men går nok forbi mye bra sopp.Så endel fin kantareller idag,tåler de litt frost tro?

Så lenge det er de beste og du finner nok av dem holder det lenge med 4 kjente:) Tror ikke jeg kunne stort flere de første 7-8 årene jeg heller. Så lærte jeg noen flere på et grunnkurs. 2 år senere bygde jeg ut med et påbygningskurs og siden har det bare tatt helt av. Og jo mer man lærer, jo mer lurer man på;)

Teorien sier at kantareller tåler frost dårlig, men jeg har nå erfart at de kan dukke opp en god stund etter den første nattefrosten også. Men de forsvinner nok fort nå tror jeg. Siste sjanse i disse dager. Traktkantarell derimot tåler frosten godt. De kan du plukke til utpå nyåret om ikke de forsvinner under snøen for deg. Har ei venninne som har noen faste traktkantarellplasser. Der pleier hun å gå å børste vekk snøen og plukke i vei. En av plassene er i sida på en bekk. Der kakker hun hull på isen og stikker handa nedi for å kjenne hvor de står langsmed kanten.

Denne soppen er ypperleg å tørke og male opp og bruke som smakstilsetting. Den gir også ein ein fin blåfarge til garnfarging, såkalla “potteblått”

Hallo Sofie og Fred-Arild, takk for informative kommentarer, fin og morsom lærdom,som jeg skal prøve meg på,mye fint og ukjent i naturen. Og noe som ikke er bra,hadde med meg en hjortelusflue hjem igå,hissig tas,hadde slept den ene vingen så den kunne ikke fly,men lei å få tatt knekken på.

Jotakk, de hjortelus fluene har jeg hatt mer enn nok av i det siste jeg også. Irriterende skapninger, men litt må man vel klare å holde ut for all den gode maten man kan finne der ute;)

Litt sein i avtrekkern,men..helt enig.

Annonse

Nye bilder