Få varsel om soppkontroller og turer i oslo og omegn på SMS

Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, Neslekremla, har startet en ny tjeneste med sms-varsling av soppturene og soppkontrollene. Det er en ypperlig måte å bli minnet på den unike muligheten man har til å lære mer om sopp under kyndig ledelse av foreningens soppsakkyndige.

Turene går lørdag og søndag formiddag, kontrollene er søndag kl 15-17 på flere steder rundt Oslo og Bærum og i Asker.
- Send SOPPTUR til 1963 og få først velkomstmeldingen, så kommer turvarsler dagen før turen og soppkontroll-huskemelding kl 1200 på søndag. Koster kr 3,- per melding
- Send SOPP til 1963 og få velkomstmeldingen om at du er innmeldt i foreningen. Gratis tjeneste.

Vist 374 gonger. Følgt av 1 person.

Kommentarar

Kan noen fortelle meg om det går an å fryse sopp? Eller må man spise den opp etter hvert?

Hei Ranveig.
Min erfaring er at sopp ikke egner seg til frysing uten at den er forvellet. Da kan den holde seg i årevis så lenge den er godt pakket/vakumert. Fryser du soppen uten å forvelle oppstår frysesmak etter kort tid og den er ikke god. Du forveller på følgende måte: Fres oppdelt sopp i en panne med sterk varme. Litt smør før du hiver i soppen. Salt litt og snu og vend litt på soppen til kraften siver ut. Når mesteparten av kraften har fordampet, 3-4 minutt, er soppen ferdig forvellet. Avkjøl, posjoner og hiv i brødpose, press ut luft og rull som en pølse. Legg i frysen.

Tusen takk for et veldig verdifullt råd, Harald G!
Tror mange med meg lurer på det samme, for jeg leser om folk som plukker og spiser sopp flere dager i trekk :-), det hadde ikke jeg orket.

Bare hyggelig:-)

Sopp kan man nyte hele året rundt om man oppbevarer den riktig. Noen få sopptyper kan fryses rå, men det er aldri den beste løsningen. Alle sopper kan fryses etter forvelling som Harald sier. Men med en advarsel. Hvis du steker soppen i smør eller olje vil fettet harskne i fryseren. Det tåler nemlig ikke frysing like godt som soppen. Skal soppen fryses mer enn noen måneder bør du derfor bare steke den i egen kraft eller med litt vann. Så kan du heller tilsette smør og salt når du tar den opp igjen for å bruke den. Noen sopper må dessuten varmebehandles en del lengre enn bare noen minutter, men det lærer du etterhvert som du lærer de ulike artene.

En annen mulighet er å tørke soppen. Mange (men ikke alle) tåler tørking veldig godt. Oppbevart i tette glass/beholdere kan de da lagres i flere år. Skjær soppen i tynne skiver og legg den utover en flate (gulv, rist, stekeplate osv) og sørg for varme og luftige omgivelser. Mitt beste tips er stekovnen på varmluft ca 40 grader med ovns døra litt på klem så fuktigheten slipper ut.

Annonse

Nye bilder