Egenomsorg ved forgiftning

Kilde: helsenytt.no

Egenomsorg
- De fleste tilfeller av soppforgiftning kan du takle selv. Oftest kommer symptomene raskt i form av uvelhet, ubehag, magesmerter og kanskje oppkast. Den neste morgen er du like frisk. I slike tilfeller er det ikke nødvendig med legetilsyn. Men hvis du har mistanke om at ubehaget skyldes soppforgiftning, bør du ta en telefon til primærlegen eller Giftinformasjonssentralen, anbefaler Holsen.

- At du har spist bedervet sopp eller utilstrekkelig eller feilaktig tilberedt matsopp, kan være årsaken til at du ble dårlig, tilføyer Aarebrot.

Eksempler på hva som kan føre til svake symptomer på forgiftning, er mangelfullt stekt rødskrubb, eller at du spiser rå sopp som er tungt fordøyelig. Også angst for soppforgiftning kan føre til vondt i magen, svimmelhet og hodepine hos personer som er generelt redde for å spise alle typer sopp.

Vist 745 gonger. Følgt av 5 personar.

Kommentarar

Dårlige kantareller (og dem er det masse av i butikkene) er visstnok hyppigste forgiftningsårsak. I tillegg til rødskrubben, altså.

Man kan imidlertid bli betenkt over kunnskapsnivået enkelte steder. I slørsoppforgiftningssaken fra 2002 var det snakk om at den ulykksalige familien ble møtt med argumentet om at det neppe var soppforgiftning, siden det tok så lang tid. Men ved noen av de verste forgiftningene tar det tid før symptomene melder seg.

Den beste egenomsorgen er vel å lære seg soppene skikkelig, slik at dette ikke skjer. Og å unnlate å spise noe man er usikker på.

Har hørt om symptomer som ligner kvalme og diare etter inntak av giftsopp. Disse varer i et par dager for så å forsvinne, og du tror at du er frisk. Deretter kommer de tilbake med full virkning etter et par uker, ofte i kombinasjon med varige nyreskader.

Giftsopper.
I høst var jeg ut og plukket matriske. Det var massevis av de små, flotte og det var bare å “hive” oppi korva. Heldigvis tok mannen min en dobbeltsjekk og der blandt allr de nydelige riskene, lå det en bitteliten spiss giftslørsopp. Nok til å ta livet av oss begge. Så derfor plukker jeg nå langsomt selv om det er masse sopp og den ser ut til å være av det spiselige slaget.

Det er oftest på den måten folk blir slørsoppforgiftet Anne. Spesielt når man plukker traktkantarell i store tepper. Da er det fort gjort at man plukker med seg en butt eller spiss giftslør som står innimellom. Plukk derfor en og en og se over hver enkelt som lander i kurven.

Det er veldig typisk for mange av de giftigste soppartene at forgiftningen går i tre stadier som Harald er inne på over. Fase en du blir dårlig, diare, kvalme, svimmelhet, oppkast etc.
Fase to du blir bedre.
Fase tre akutt organsvikt, kan være livstruende om det ikke blir behandlet umiddelbart.

Så blir du dårlig etter en soppmiddag anbefaler jeg å kontakte giftinformasjonstelefonen eller legen din en gang for mye heller en en gang for lite! Det at du føler deg bedre etter en stund betyr IKKE at faren er over.

Hadde en kjip opplevelse en gang selv. Jeg hadde spist 100 % sikker sopp til middag. Utpå natta fikk jeg så vanvittig vondt i magen. Vanvittig vondt. Fant ingen logisk forklaring så jeg begynte å tenke på soppen, men kunne ikke forstå hva som kunne være galt med den. Hadde det vært mulig å få mer vondt i magen enn jeg hadde fra før hadde jeg nok fått det mens jeg satt og tenkte på den soppen og alle skrekk historiene. Ettertiden viste at jeg hadde gallestein og at det ikke var noe feil med soppen, men den nattens skrekk glemmer jeg ikke med det første.

Må si at jeg ikke skjønner meg helt på dem som sier at traktkantarell kan klippes med saks i massevis. Jeg er nok en treg plukker sammenlignet med enkelte, men jeg finplukker traktkantareller fra første øyeblikk, og når jeg kommer hjem, gjenstår det egentlig bare å dobbeltsjekke at det ikke er noe tull, samt å sortere litt (til tørking, forvelling og kraftkoking).

Helt enig Jan Tore. Senest i høst oppdaget jeg at jeg hadde en giftslørsopp i handa da jeg plukket traktkantareller. Men jeg så den fordi jeg ser over alt jeg putter i kurven. Spesielt av små brune sopper.

Sopp er gøy og helt trygt om man bruker fornuften.

Annonse

Nye bilder