Sopp og alkohol

Greit å vite. Kilde: helsenytt.no.

Før i tiden ble grå blekksopp anbefalt som en god matsopp. Men omkring 1950 ble det kjent at inntak av alkohol samtidig med eller inntil fem døgn etter at soppen blir spist, fører til alvorlig ubehag: Sterk hodepine, rødming, hetetokter og hjertebank. Grå blekksopp inneholder også stoffer som fører til testikkelskader hos forsøksdyr.

I nyere litteratur blir denne sopparten klassifisert som giftsopp.

Overlegene anbefaler alle soppinteresserte å skaffe seg heftet “Giftsopper i tekst og bilder”.

– Dette er et utmerket hjelpemiddel til å identifisere giftsopp og spiselige forvekslingsarter, sier Dag Sollesnes Holsen og Steinulv Aarebrot.

Vist 1148 gonger. Følgt av 6 personar.

Kommentarar

Jeg har sett enkelte argumentere for at grå blekksopp kan spises, bare man ikke drikker. Selv holder jeg meg imidlertid langt unna.

Enig med deg Jan-Tore. Var litt fristet i høst da 10-12 blekksopp ploppet opp i hagen, men jeg klarte meg med kun å ta bilde.

Grå blekksopp-
Det er greit å vite at du ikke bør spise grå blekksopp et par dager ETTER at du har drukket alkohol. Høres rart, men du kan faktisk bli syk av det også.

Det er fordi blekksopp inneholder samme stoff som brukes i antabus !!

I enkelte soppmiljøer sies det at antabusvirkningen til gråblekksopp kan vare opptil 14 dager, og ikke bare på ren alkohol, men også på andre matvarer hvor alkohol kan oppstå pga gjæring og slikt. Jeg vet ikke om det stemmer, men har blitt kraftig advart mot å spise den til tross for at jeg ikke drikker alkohol selv.

Det er ikke farlig å spise en ung blekksopp -med mindre man drikker alkohol før/under/etter….
Jeg bor i danmark – og spiser ikke blekksopp mere………. LOL

Er den smaksmessig sånn at man går glipp av noe ved å ikke spise den?

Den er glimrende til saus…
Og er meget vanlig….

“…omkring 1950 ble det kjent at inntak av alkohol samtidig med eller inntil fem døgn etter at grå blekksopp blir spist, fører til alvorlig ubehag: Sterk hodepine, rødming, hetetokter og hjertebank.”
Det har også kome for ein dag at alkohol kombinert med fårikål, tørka fåreskalle og lettsalta brosme kan gje sterkt ubehag i etterkant av inntaket.
På folkemunne blir denne diagnosen kalla “fyllesjuke”.

Eller diagnosen kalla "Sure oppstøyt og brystsvie, som følge av for feit og ramsalt mat i kombinasjon med sterk alkohol (aquavite). Fyllesjuke har eg ingen erfaring med heldigvis..

Eller acetaldehyd?

For øvrig ser jeg at det er delte meninger om hvorvidt koprin/coprin er skadelig utover antabusvirkningen i kombinasjon med alkohol, altså hvorvidt grå blekksopp kan spises dersom man er avholdende i lang tid. Soppbøker har en tendens til å fraråde. F.eks. sier Inger Langset Egeland, forfatteren av Norske sopper (3. utg., Gyldendal, 2003): «Nyere forskning tyder på andre giftvirkninger i tillegg…».

Dette synspunktet imøtegås i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening, der forfatteren hevder at skepsisen bygger på bare ett rotteforsøk som er beheftet med problemer.

Uansett: Man skal være avholdende ganske lenge for i det hele tatt å vurdere noe slikt, og spørsmålet er også om smaken er så unik og tiltrekkende (og andre soppkilder så få) at det er verdt bryet.

Annonse

Nye bilder